Treniramo zajedno – sportovi za pse i vlasnike

Treniramo zajedno – sportovi za pse i vlasnike

Da li imate psa koji je pun energije i kome nikada nije dosta igre? Nije vam dovoljna obična šetnja po parku? Razmislite o nekom od sportova za pse. Postoje mnoge vežbe koje mogu koristiti i vašem psu i vama.

Agility je jedan od takvih sportova. On ne samo što je zabavan i stimulativan za psa, već jača povezanost između vas i vašeg ljubimca. Ovo je igra u kojoj sve mora da bude na obostrano zadovoljstvo, pa psa ne smete kažnjavati ukoliko ne uradi dobro vežbu.

slika2

 

Teren se sastoji od niza prepreka, kao što su tunel, obruč, slalom, različite rampe i prepone, koje pas treba da savlada po određenom redosledu. Cilj je da vlasnik pravilno usmeri svog psa ka preprekama, pri čemu se ocenjuju brzina, tačnost i spretnost psa. Prilikom prvog susreta sa ovim sportom može vam se učiniti da je savlađivanje ovakve veštine preteško, ali vaš pas će vas brzo razuveriti.

Kanikros je transformisao uobičajeno trčanje sa psom u omiljeni sport i zbog toga postao veoma popularan poslednjih godina. Kanikros se može trčati sa jednim ili dva psa koji su prikačeni za vlasnika rastegljivim povocem. Vlasnik obično nosi pojas, dok pas nosi am. Učesnicima se meri vreme po etapama na različitim stazama i nivoima, tako da ljudi različitog stepena fizičke spreme i godina mogu učestvovati.

slika3

Flyball se zasniva na prirodnoj sposobnosti psa da hvata i donosi predmete. Ovo je izuzetno brz i napet sport u kome se ističu brzina, forma i inteligencija psa. Flyball je koncipiran tako da se timovi pasa takmiče jedni protiv drugih. Jedan tim čini četiri para (pas + vlasnik) i još 2 rezervna para. Pas preko nekoliko prepreka trči do kutije koja, nakon što pas pritisne ploču ili dugme, izbacuje lopticu koju on treba da uhvati. Nakon toga, pas se vraća do svog vlasnika pre nego što se sledeći iz ekipe pušta da krene po svoju lopticu.

slika4

 

Ovaj sport za pse ne zahteva da i vlasnik bude u formi, a pogodan je jer se zajedno mogu takmičiti psi različitih rasa i veličina.

Od navedenih sportova za pse, kod nas je najpopularniji Agility, zatim Kanikros, dok Flyball još uvek nije sport koji se kod nas razvio. O Agility treninzima možete se više informisati u Kinološko Sportskom Klubu Singidunum, dok je Kanikros za sada najaktuelniji kod vlasnika Haskija u Sleddog Sport Club-u.

NAPOMENA: Sve navedene aktivnosti se preporučuju tek nakon što pas završi svoj rast i razvoj, jer u fazi razvoja on ne može da podnese opterećenje koje ove vežbe zahtevaju; takođe se ne preporučuje intenzivna fizička aktivnost dok je skelet u razvoju. Ipak, postoje nešto lakše vežbe za štence kojima se oni mogu postepeno uvoditi u teže zadatke.

Koliko god vaši psi imali energije, ovi treninzi su dosta iscrpljujući pa im je nekada za postizanje najboljih rezultata potrebna dodatna energija. U tome vam mogu pomoći Dog Booster tablete koje im daju dodatnu energiju, omogućuju lakše formiranje mišića i sprečavaju formiranje masnih naslaga.

Dog booster