Sve što treba da znate o higijeni svog ljubimca

Sve što treba da znate o higijeni svog ljubimca

Kupanje, ali bez preterivanja: Psi koji se najčešće prljaju su oni niskog rasta i lovački psi. Kada govorimo o kupanju, psu treba prati samo telo, higijena glave i ušiju sprovodi se posebno. Kao i ljudi i psi mogu da se prehlade tokom kupanja, pa je neophodno da prostorija u kojoj ga kupate bude zagrejana, kao i da voda bute topla. Ukoliko potapate psa, neka to bude najviše do visine stomaka, nikako potpuno. Potrebno je koristiti kupke i šampone namenjene psima, a ne ljudima, jer ovi drugi kod njih mogu izazvati određene alergije. Takođe, pažljivo nasapunjajte svog ljubimca pazeći da mu pena ne uđe u uši i oči. Nakon kupanja, psa možete osušiti fenom uključenim da slabo duva, ali, ako je napolju hladno, nemojte ga izvoditi bar dva sata posle kupanja. Što se tiče pasa do prve godine života, preporučuje se kupanje samo po potrebi – ako se baš isprljaju ili počnu da dobijaju neprijatan miris.

Zdravi zubi: Psi nisu pošteđeni kamenca i naslaga na zubima, naročito oni koji jedu mekšu hranu. Kamenac povećava rizik od infekcije, pa je potrebno posvetiti se i higijeni usta ljubimca. Redovno perite zube svog psa rastvorom sode bikarbone ili nekom abrazivnom pastom za zube namenjenoj psima, a možete im davati i različite poslastice za prevenciju naslaga i kamenca.

Uredna dlaka: Nega dlake psa zavisi od rase – kratkodlakim psima svkako je potrebno mnogo manje nege nego drugim rasama. Oštrodlakim i dugodlakim psima, kao i psima svilenkaste dlake (poput Koker španijela i Irskog setera) potrebno je posvetiti više pažnje. Urednost i čistoću dlake potrebno je održvati redovnim četkanjem, ali i šišanjem (ako je potrebno). Za kratkodlake rase pasa pogodne su kratke, guste četke i „pseće“ rukavice, dok dugodlakim rasama više odgovaraju četke dugih i ređih čekinja u gumenoj osnovi, s tim što treba napomenuti da je kod ovakvih rasa veoma važno da se pročešlja predeo trbuha, unutrašnji deo nogu i delovi oko vrata i ušiju.

IMG 3307

Lepe oči: Prašina, hladnoća i bakterije mogu izazvati infekcije i upale oka ili konjuktivitis, zato je potrebno redovno održavati higijenu očiju pasa. Problem mogu praviti i dlake koje rastu oko očiju, naročito kod dugodlakih pasa, jer se tu prljavština više zadržava. Oči svog ljubimca možete čistiti vatom natopljenom toplom vodom ili čajem od kamilice. Kod belih rasa pasa javlja se pojačano suzenje očiju usled čega se stvaraju ružne mrlje oko očiju. One mogu biti uzrokovane infekcijama, netolerancijom na određenu vrstu hrane, genetikom ili nekim drugim faktorom. Pored redovne higijene očiju, vaš saveznik u borbi protiv mrlja su i Diamond eyes tablete – prirodni preparat bez antibiotika koji uspešno otklanja suzne mrlje za 1-3 nedelje.

Redovno čistite uši: Ukoliko se ne vodi računa o higijeni ušiju, može doći do upale ušnog kanala. Uši pasa se ne peru već se čiste vatom ili gazom namotanom na prst ili štapić i umočenom u parafinsko ulje ili desetoprocentni rastvor alkohola. Kod dugodlakih pasa, kod kojih dlaka raste i u unutrašnjem delju uva, treba otklanjati dlaku iz te regije kako se ne bi zadržavala prljavština i dolazilo do upala.

Održavanje noktiju: Psi koji žive u stanu ne koriste dovoljno svoje nokte pa ih samim tim treba redovno seći. Taj postupak ume da bude komplikovan, naročito kod pasa sa crnim noktima. Kod pasa sa svetlim noktima uočljivije se vidi živi deo nokta koji je roze boje, ali svakako treba biti pažljiv kako ne bi došlo do gnječenja, što ume da bude veoma bolno. Najbolje je da svom psu nokte skratite spravom predviđenom za to ili ga odvedete nekome ko ima više iskustva.