Stiže zima – pripremite svog ljubimca

Stiže zima – pripremite svog ljubimca
PetHouse - Stize zima - pripremite svog ljubimca

Iako nam je jesen pružila mnogo lepih dana i omogućila i nama i našim ljubimcima da u potpunosti uživamo u njoj, ipak moramo da razmišljamo o predstojećem hladnijem vremenu. Naravno, naši ljubimci imaju svoje krzno, ali kada temperature padnu, to često nije dovoljna zaštita od snega i leda, naročito kod onih pasa koji su navikli na kućne uslove.

Ako vaš pas nije štene, vremešan ili bolestan pas, ne postoji razlog da ga ne izvedete napolje i usled vremenskih (ne)prilika. Kao što vole igre na travi, psi vole i igre na snegu. Uz dobru pripremu i kontrolisanu dužinu boravka ne postoji razlog da svog ljubimca ne obradujete igrama na snegu.

Nudimo vam nekoliko saveta kako da pripremite svoje četvoronožne prijatelje za zimu i omogućite im da uživaju u njoj.

Obezbedite psu toplo sklonište: Neki psi, kao što su haski i samojed, otporniji su na niže temperature od drugih. Ukoliko vaš pas živi u dvorištu, imajte na umu da noću temperature padaju i postarajte se da njegova kućica bude topla i sa dobrom izolacijom. Kućicu možete izolovati stiroporom i napraviti mu toplu prostirku unutar nje.

I psima se suši koža: Kao i kod ljudi, usled hladnog i suvog vazduha, i psima se suši koža, što može izazvati svrab. Češljanje vam može pomoći da uklonite otpalu dlaku i stimulišete rad lojnih žlezda, a dodatak vitamina B u tabletama B-complex plus pomoći će obnovi kože, dlake i noktiju vaših ljubimaca i ojačaće njihov imuni sistem.

Pripremite njegove šape: U zimskom periodu nokte vašeg psa morate redovno kratiti jer hladnoća i vlaga čine da se oni lakše lome i pucaju, što psu može biti veoma bolno. Takođe, poželjno je skratiti i dlaku između jastučića na šapama, jer se u tom delu skuplja najviše snega, što može izazvati određene iritacije. Nakon šetnje, operite šape mlakom vodom koja će skinuti ostatak snega, so i hemikalije koje se posipaju po snegu, a koje mogu biti veoma iritirajuće za njihovu kožu.

PetHouse - Stize zima - pripremite svog ljubimca

Pojačajte ishranu: Ljubimcima koji zimi provode više vremena napolju potrebno je više energije kako bi akumulirali i sačuvali toplotu. Dajte svom psu više hrane nego leti i, ako je moguće, neka bude topla, ali pazite da se ne ugoji. Vaš saveznik za jačanje imuniteta psa je i kompleks vitamina i minerala Oligo pet, preparat koji u sebi sadrži elemente koji uglavnom nedostaju u ishrani ili ih nema u pravilnim odnosima i količinama. Takođe, poželjno je da posudu za vodu stavite na neko zaklonjenije mesto kako se ne bi previše hladila i ledila. Poželjno je, ukoliko koristite metalne posude za vodu, da ih u toku zime zamenite plasičnim.

Jaknice su tople i zanimljive: mali psi, posebno kratkodlaki i bezdlaki, mnogo teže podnose hladnoću. Takve rase su najčešće čivave, kratkodlaki terijeri, jazavičari, šnauceri… Odeću za svog ljubimca možete pronaći u svim bolje snabdevenim radnjama za ljubimce, a možete je poručivati i po meri svog psa. Garderobu svog psa možete uklopiti sa svojim stilom ili izgraditi njegov jedinstven, ipak, prioritet neka vam bude da mu bude toplo i udobno.