Šta je potrebno da znate o ishrani svoje mačke

Šta je potrebno da znate o ishrani svoje mačke

Mačka je po prirodi mesožder, sa telom koje je savršeno prilagođeno ovakvoj ishrani. Iako je odavno prilagođena životu u ljudskom okruženju, zadržala je neke navike iz davnih vremena. Tako mačka ima potrebu da jede na miru na skrovitom mestu ili da kući donosi ulov kao što su ptice, miševi i druge sitne životinje.

Kod ishrane mačke važno je znati 2 stvari: navika ove životinje je da jede više puta dnevno po malo, a ishrana se prilagođava u odnosu na način života i zdravlje. Tako mačke koje izlaze iz kuće imaju drugačije nutritivne potrebe od onih koje su sve vreme u kući.

Zbog aktivnijeg načina života, mačke koje izlaze napolje imaju veće energetske potrebe, ali i to varira u zavisnisti od godišnjeg doba, pa u skladu s tim treba prilagoditi i količinu hrane.

Ono što je zajedničko i mačkama koje su aktivnije, ali i mačkama koje su uvek u kući je potreba za taurinom.

Taurin je veoma važan sastojak u ishrani mačaka. To je aminokiselina koje ima u mesu, u organima kao što su jetra, srce, bubrezi i u ribi. Količina taurina u mesu je direktno povezana sa angažovanošću mišića, pa ga samim tim više ima u tamnijem mesu. Za razliku od drugih mesojeda, svaštojeda i biljojeda, mačke ne mogu same da sintetišu taurin iz drugih aminokiselina, već im je potreban unos kroz hranu. Ova aminokiselina važna je kako bi osigurala pravilan rad srca, ali i funkciju jetre, mišića i nivo šećera u krvi. Nedostatak taurina u ishrani može dovesti do gubitka vida i dlake, propadanja zuba i problema sa srcem.

taurin pethouse2

Ishrana prilagođena rasi: Iako se rasne mačke češće čuvaju u kući, njihove potrebe su različite i prilagođene njihovom izgledu i građi. Tako na primer Persijska mačka mora dobijati hranu koja odgovara njenoj vilici, ali i sastojke koji doprinose zdravlju i kvalitetu njene dlake. Sa druge strane Sphynks zahteva visoko energetsku ishranu kako bi održao svoju težinu.

Prilagodite ishranu starosti svoje mačke: prosečan život mačke je oko 14 godina, međutim, dobra nega i kvalitetna ishrana mogu veoma doprineti kvalitetu i produžetku očekivanog života mačke. Sa godinama žvakanje postaje teže, kao i sposobnost apsorbovanja hrane. Tada od pomoći može biti hrana nešto mekše strukture sa povećanom koncentracijom vitamina i pojačanim ukusom.

Taurin