Pet načina da sačuvate zglobove i motoriku svog psa

Pet načina da sačuvate zglobove i motoriku svog psa

Svi znamo da je jedna od ključnih osobina naših najslađih ljubimaca potreba i sposobnost da budu pokretni. Da bi mogli bez poteškoća da trče, da skaču, da se prevrću, pa čak i da hodaju ili bezbolno da sede, potreban im je zdrav skeletno-mišićni sistem. Pošto psi ne mogu sami da odrede koji su im vitamini i suplementi potrebni, tu nastupamo mi, kako bi im život bio duži, zdraviji i lepši.

Ovo je pet načina kako da delujete preventivno:

  1. Sprečite gojaznost – Višak kilograma kod psa, kao i kod ljudi, loše utiče na zdravlje i može proizvesti mnoge posledice po ceo organizam. Neke od tih posledica su oštećenja zglobova, kostiju i ligamenata koja su praćena velikim bolovina i ako se ne reaguje na vreme može doći do pojave artritisa. Pritisak na zglobove prenosi se i na okolne tetive i mišiće koji trpe pojačan napor, što rezultuje povredama tetiva i ligamenata kolena koje se moraju uglavnom hirurški rešavati.
  1. Redovna šetnja i vežbe – Šetnja za vašeg mezimca ima višestruki značaj u očuvanju opšteg zdravlja. Redovna fizička aktivnost ušestvuje u održavanju pravilnog rada metabolizma psa, pospešuje cirkulaciju, pa time i snabdeva ogranizam svim elementima neophodnim za pravilan rad. Postoje rase koje zahtevaju veće fizičke aktivnosti, kao što su radni psi. Sa druge strane, treba voditi računa i o ljubimcu kada uđe u pozne godine, da nema duge i naporne šetnje.
  1. Stariji ljubimci i artritis – Kod starijih ljubimca kao i onih koji već boluju od artritisa, a žive u stanovima, preporuka je da se vodi računa o velikim temperaturnim razlikama u stanu i na otvorenom. Ukoliko se ne radi o nekom naslednom obliku artritisa, potrebno je psa održavati u dobrom zdravlju, a redovna fizička aktivnost je prva na listi poželjnih mera preventive. Pravilna ishrana, bogata sastojcima kao što su glukozamin i hondroitin omogućiće smanjenje rizika od pojave artritisa.
  1. Redovni pregledi kod veterinara – S obzirom na činjenicu da ne možemo direktno komunicirati sa našim ljubimcima, redovni sistematski pregled kućnog ljubimca veoma je važan. Takođe je bitno da se pas odvede kod veterinara i kada primetite prve znake neke bolesti (malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, proliv, potištenost), dok je bolest još u početnom stadijumu.
  1. Kvalitetna ishrana – Čitanje sastava na vreći hrane je najbolji način da se utvrdi šta dajemo našim ljubimcima. Sastojci i obavezujuća analiza tih istih sastojaka (količina proteina, masti, šećera, celuloze i drugih sastojaka) su uvek odštampani na svakoj vreći hrane. Vazno je da proteini budu zivotinjskog porekla a to cemo znati ako pogledamo sastav na deklaraciji ili vreci hrane: prva tri-cetiri sastojka treba da budu meso, ukoliko su proteini zivotinjskog porekla.

Određeni suplementi mogu predstavljati alternativu lekovima. Dodaci ishrani kao što je ARTROFLEX mogu doprineti očuvanju zdravlja vašeg ljubimca. On služi za obnavljanje mekih tkiva, hrskavica i zglobova zbog visokog sadržaja glukozamina. Preparat se čak može koristiti i preventivno kroz dnevnu suplementaciju, sa ciljem sprečavanja problema, ali je bitno pridržavati se propisane doze. Više informacija o našem proizvodu ARTROFLEX možete dobiti putem linka https://pethouse.rs/proizvod/artroflex-gold-seria/ i poručiti preko naše online prodavnice.