Ovo su pokazatelji da vašeg psa nešto muči – prepoznajte na vreme!

Ovo su pokazatelji da vašeg psa nešto muči – prepoznajte na vreme!

Oni ne mogu da kažu da ih nešto boli, da im nije dobro i da se loše osećaju. Ipak, određenim ponašanjem ljubimci nam pokazuju da nešto nije u redu. Kao što imaju određeni model ponašanja kada žele da idu u šetnju ili da se igraju, tako određenim simptomima pokazuju i da im je loše.

Za vlasnike pasa je važno da znaju da oni imaju visok prag tolerancije. Takođe, svaki pas, zavisno od temperamenta, individualno pronalazi način da svom vlasniku ukaže na bol, pa je važno da pratite promene ponašanja i odmah reagujete.

Evo koji su najučestaliji pokazatelji da pas želi da vam saopšti da ima problem:

Šepanje – ovaj simptom je vrlo očigledan i u direktnoj vezi sa postojanjem bola na određenom mestu. Međutim, uzroci mogu da budu različiti: kod starijih pasa najčešći uzrok je artritis, bolest koja izaziva bol u leđima i ramenima. Ova oboljenja veoma su česta posle 7-8 godine i sklone su im velike rase pasa. U ovim slučajevima ljubimci često odbijaju da se kreću stepenicama ili veoma sporo ustaju ujutru. Kada pas ostari ne znači i da ne može da mu se pomogne, pa u ovakvim slučajevima vaš pravi saveznik biće Artroflex gold koji obnavlja meka tkiva, hraskavicu i zglobova, ublažava bol i jača tetive.

Jak i loš zadah – ovakav simptom najčešće ukazuje na problem sa gastrointestinalnim traktom, jetrom ili bubrezima. Ukoliko zadah ima voćni miris, a pritom je praćen i preteranom potrebom za uriniranjem, može biti znak dijabetesa. Zadah koji ima miris urina može ukazivati da nešto nije uredu sa bubrezima psa, dok izrazito neprijatan dah praćen žutilom na beonjačama i nedostatkom apetita ukazuje na probleme sa jetrom.

pethouse prepoznajte simptome da vaseg psa nesto muci 2

Stomačni problemi –  Sitniji problemi sa želucem, crevima i varenjem nisu lako prepoznatljivi. Prekomerno balavljenje može biti dobar indikator mučnine, a pojave kao što su povraćanje, proliv ili zatvor svakako ukazuju na to da vaš ljubimac ima neki problem sa stomakom. Kod ovakvih problema pružite svom ljubimcu pomoć Probioferment tabletamaprobiotikom za pse koji deluje već nakon 60 minuta sabilizujući crevnu floru i nivo poželjnih bakterija u stomaku.

Loše raspoloženje – kao i ljudi, i psi mogu biti neraspoloženi kada im nije dobro. Ukoliko vaš ljubimac drastično promeni raspoloženje od srećnog, razigranog, druželjubivog psa i počne da se ponaša ćudljivo, mrzovoljno, pa čak i agresivno, to može biti znak da je izložen nekom bolu i da je njegov prag tolerancije smanjen ili ne želi da mu bol bude dodatno nanesen.

Lizanje – intenzivno lizanje određenih delova na telu kao što su jastučići na šapama, slomljen nokat, neka rana… može biti indikator toga da na tim mestima psa nešto boli. Ovo ne treba zanemarivati ako vam neka povreda nije vidljiva na prvi pogled. Određene povrede kao što su trn, staklo ili parazit mogu biti skrivene dublje u koži, pa se savetuje odlazak veterinaru.

Vi najbolje poznajete svoje ljubimce i zato osluškujte šta žele da vam kažu, jer neke stvari nikada ne rade bez razloga.