Kalcijum je neophodan za pravilan razvoj vašeg ljubimca, a da li može da mu naškodi?

Kalcijum je neophodan za pravilan razvoj vašeg ljubimca, a da li može da mu naškodi?

Kada je reč o ishrani mladih pasa koji stasavaju, česta tema razgovora je količina kalcijuma koja im je potrebna. Optimalna doza kalcijuma je svakako bitna za rast i razvoj psa. Psi koji u svojoj ishrani imaju dovoljno kalcijuma imaju zdrave kosti, zube, nokte, kao i sjajnu i zdravu dlaku. Nasuprot tome, manjak kalcijuma može dovesti do sklonisti koštanim bolestima, osteoporoze i nekih srčanih problema.

Zato je veoma bitno da vaš ljubimac ima balansiranu ishranu u kojoj su u optimalnim količinama zastupljene masti, proteini i drugi veoma bitni nutritijenti koji utiču na pravilan razvoj. Hrana bogata kalcijumom ili supelmenti koji ga sadrže naročito su važni u ishrani štenaca i gravidnih kuja.

Kalcijum kod mladih pasa: Veoma je važno da psi, naročito velikih rasa,  u razvoju kalcijum i fosfor uzimaju u pravilno izbalansiranim količinama. Problemi sa manjkom kalcijuma se danas ređe javljaju jer psi uglavnom jedu gotovu hranu koja u sebi sadrži izbalansirane nutritijente potrebne za njihov pravilan razvoj. Problem sa manjkom kalcijuma se češće javlja kod pasa koje vlasnici hrane hranom koju sami pripremaju. U tim slučajevima se preporučuju dodaci ishrani kao što su Cal De Phos tablete koje pružaju optimalnu dozu kalcijuma i doziraju se na osnovu težine psa.

doberman 1312570 1920

Kalcijum kod odraslih pasa: 98% kalcijuma kod pasa se nalazi u kostima i daje im čvrstinu neophodnu za održavanje telesne težine. Ostalih 2% su važni za mnoge značajne fiziološke procese i zbog toga količina kalcijuma u krvi mora biti strogo regulisana. Grčenje mišića i njihova snaga zavisi od količine kalcijuma u krvi, ali i višak kalcijuma može izazvati određene deformitete i manjak nekih drugih minerala kao što je cink.

Neki od simptoma nedostatka kalcijuma kod pasa mogu biti letargija, manjak apetita i vrtoglavica, posledica je slabija mineralizacija kostiju, zbog čega su kosti meke i slabe. Ukoliko primetite neke od simptima kod svog ljubimca, obavezno se konsultujte sa veterinarom.

CalDePhos 2000 mg GOLD SERIA