Kako da vaš pas ima lepu i sjajnu dlaku

Kako da vaš pas ima lepu i sjajnu dlaku

Da li ste znali da je dlaka jedan od pokazatelja zdravstvenog stanja psa? U održavanju sjajne i lepe kože i dlake psa, pravilna ishrana igra glavnu ulogu. Redovno četkanje svakako pomaže, ali kod većine pasa stanje kože i dlake zavisi pre svega od onoga što jedu. Najbolje je da svojim ljubimcima obezbedite što kvalitetniju hranu u kojoj su u odgovarajućim količinama zastupljene sve komponente: proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali.

Režim ishrane

Hranljivi sastojci se tokom varenja apsorbuju u organizmu i dolaze do potkožnih, a onda i površinskih slojeva kože. Nagle promene u ishrani mogu da utiču na ravnotežu u organizmu i dovedu do određenih poremećaja. U slučajevima kada dođe do disbalansa u ishrani, regeneracija ćelija je poremećena i to se ogleda na koži i dlaci koja postaje masna, gubi sjaj i opada.

Vitamini

Najvažniji vitamini za pse su svakako vitamin E, A i B. Vitamin E je antioksidans i koriste ga antioksidansni enzimi u koži. Ovaj vitamin se može naći u mnogim hranama za pse. Vitamin A je ključan u održavanju integriteta kože, a najbolji izvor su džigerica i jaja. Vitamin B veoma dobro utiče na kožu i dlaku pasa. Vitamini B-kompleksa se ne deponuju u organizmu, deluju udruženo i retko se dešava nedostatak samo jednog člana B-kompleksa, zato se u slučaju suficita moraju istovremeno nadoknaditi svi.

vitamini2

Minerali

Bakar i cink imaju veoma važnu ulogu kvalitetu dlake kod pasa. Bakar je komponenta melanina, prirodnog pigmenta bolje dlake, i zato je veoma važan za održavanje boje krzna. Cink ima važnu ulogu u komunikaciji između ćelija i usklađivanju odumiranja ćelije, što veoma utiče na kvalitet dlake.

Proteini

Studije su pokazale da su svi izvori proteina životinjskog porekla podjednako efiksni u održavanju zdrave kože, bez obzira da li se radi o jajima, ribi ili bilo kojoj vrsti mesa. Za odrasle pse minimalne doze proteina su oko 18 posto od ukupnog obroka, dok je minimalna doza za štence i kuje koje doje 22 posto od ukupnog obroka.

Omega masne kiseline

I kod pasa, kao i kod ljudi, omega masne kiseline su veoma važne za zdravlje. Kod pasa omega masne kiseline pojačavaju zaštitnu ulogu kože i smanjuju gubljenje vode preko kože, samim tim imaju i brojna pozitivna dejstva na dlaku psa. Odličan izvor ovih kiselina su riba, riblje ulje i piletina.

Zaštita od parazita

Na kožu pasa, kao i na njihovo ukupno zdravlje, svakako utiče i zaštita od parazita. Veoma je važno da svoje ljubimce zaštitite od buva i krpelja, u čemu vam svakako mogu pomoći Fiprontix spot-on ili Fiprontix sprej.

B complex plus