Kako da svom krznenom prijatelju omogućite najbolju ishranu

Kako da svom krznenom prijatelju omogućite najbolju ishranu

I pored toga što se trudimo da svojim ljubimcima obezbedimo sve što im je u ishrani potrebno, često se dešava da pravimo greške. To može dovesti do gojaznosti psa i različitih zdravstvenih problema, pa je zato veoma važno da ostanete dosledni i pridržavate se određenih pravila kako biste psu pružili optimalno zdravlje. Mi vam nudimo nekoliko pravila kojih biste trebali da se pridržavate kada je reč o ishrani vaših ljubimaca:

Dozirajte obroke svog psa: Ne očekujte od svog psa da sam odredi koliko mu je dovoljno, jer će svaki pas jesti kad god mu je hrana dostupna. Odmerite gramažu koja je dovoljna dnevna količina potrebna psu, prema oznaci koju imate na pakovanju. Ne ostavljajte mu punu posudu tokom čitavog dana i ne dopunjujte je kada vidite da je prazna, jer to može dovesti do gojaznosti.

Optimalna količina vitamina i minerala: Bez obzira da li sami pripremate hranu ili kupujete granule, svi hranljivi sastojci bi trebalo da budu prisutni u dovoljnim količinama u skladu sa veličinom psa, kondicijom i njegovom starošću. Ovo neka vam budu parametri pri izboru hrane kada je kupujete, a ukoliko je sami spremate poželjno je uključiti neke dodatke ishrani. Štencima i gravidnim kujama svakako je potrebno više kalcijuma, dok se za ishranu starijih pasa savetuje blago povećanje proteina, vitamina i biljnih vlakana.

Broj obroka uskladite prema uzrastu psa: Štene uzrasta do 3 meseca možete hraniti 4-5 puta dnevno. Nakon toga, u 4. i 5. mesecu obroke smanjite na 3 puta dnevno. Od 6. meseca potrebno je smanjiti još jedan obrok i dnevnu dozu svesti na 2 obroka dnevno, a posle godinu dana, poželjno bi bilo da se pređe na jedan obrok dnevno, ali to zavisi i od vašeg psa. Bitno je da pas ne bude gladan, jer tada postoji rizik od pada imuniteta i javljanja nekih komplikacija u starijoj životnoj dobi.

najbolja ishrana za krznenog prijatelja 1

Kosti – da, ali dozirano: Kosti svakako predstavljaju dobar izvor kalcijuma i fosfora, a psi hranjeni njima nemaju problema sa analnim vrećicama. Problemi u ishrani sa kostima zapravo počinju kada one postanu glavni deo obroka ili se daju prečesto. Na taj način, zbog svoje strukture, one mogu oštetiti digestivni trakt pasa. Neke kosti, ako što su cevaste kosti pernatih životinja i riblje kosti, mogu dovesti do oštećenja i rupture creva, jer nakon lomljenja imaju oštre ivice koje se mogu zabosti u sluzokožu creva.  Kao zamena za kosti, da bi pas dobio optimalnu količinu kalcijuma i fosfora bez preteranog konzumiranja kostiju pomoći će vam Cal de phos gold tablete koje sadrže helatni kalcijum koji pruža višestruko bolju apsorpciju potrebnih monerala i iskoristivost u organizmu.

Nepotrebne dodatne kalorije: Vlasnici pasa često se, tokom obroka, susreću sa čežljivim, molećivim pogledom svog ljubimca da dobije malo onoga što njegov vlasnik jede, iako je možda upravo završio sa svojim obrokom. Mnogi ne mogu da odole tim krupnim očima i ne ostanu dosledni sebi, već svom ljubimcu pruže pokoji komadić hrane. Na ovaj način psi unose nepotrebne dodatne kalorije što može dovesti do gojaznosti. Takođe, neke od namirnica koje mi jedemo, kakve su beli luk, grožđe, čokolada… za njih mogu biti toksične.

Imajte na umu dobrobit i zdravlje svog ljubimca, zauzmite stav i ne dopustite da vas njihov šarm pokoleba.